Okurky pocházejí z Indie a patří k nejstarším kulturním plodinám. Do Evropy se rozšířily už v 5. století před naším letopočtem. První „skleníkové” okurky pěstovali staří Římané pod okny ze slídy.
Na trhu najdeme vedle sebe dva typy okurek – dlouhé s hladkou slupkou zvané hadovky a kratší, silnější s tmavě zelenou a mírně bradavičnatou slupkou nazývané polní salátovky. Ty pěstujeme my.
Okurka je rostlina náročná na pěstování. Nesnáší chladno a tak první jarní výsadby musíme chránit zakrýváním agrotextilií.
Abychom zabránili nežádoucímu hořknutí špiček plodů, dbáme na pravidelnou a rovnoměrnou závlivku. Sklízíme ručně. Po sklizni následuje ještě ruční mytí plodů od zbytků zeminy.
Ve srovnání s jinou zeleninou není obsah živin nijak velký. Platí to zejména o hadovkách z rychlíren. Dužnina obsahuje zejména vodu, cukry a minerální látky i menší množství bílkovin. Vitaminy C, B1 a B2 jsou především ve slupce.
přepravky 10 - 15 kg
rašl 10 kg
Dušené okurky s vejci Menší okurky oloupeme, odstraníme jádra, nakrájíme na kostičky. Podusíme na zpěněné cibulce. Potom přidáme vejce rozkvedlaná v mléce a necháme ztuhnout. Povrch zdobíme petrželkou. Ingredience: okurky, cibule, olivový olej, vejce, mléko, sůl, pepř |