kedluben.jpg

Kedluben

Kedluben má mnoho různých odrůd, ty nám známé pocházejí ze Středomoří a Číny. 


Vysoký podíl vlákniny v kedlubně se podílí na zprůchodnění střev, což ocení lidé trpící zácpou. Mladé listy obsahují mnohonásobně více vápníku a vitamínu C než bulva, proto je škoda nevyužívat ke konzumaci i tuto jedlou část, například k výrobě různých zeleninových salátů.


Kedluben má velké množství vitamínů a minerálů. Pomáhá regulovat hormonální hladinu u mužů i žen. Upravuje tak nepravidelný menstruační cyklus a tiší menstruační bolesti. Využívá se také jako prevence rakoviny tlustého střeva, vaječníku, dělohy a prostaty.  


Kedluben obsahuje zanedbatelné množství kalorií, perfektně se proto hodí pro redukční dietu. Kromě snižování nadváhy, bojuje proti infekcím, posiluje krvetvorbu, zvyšuje odolnost vůči stresu, posiluje vlasy a pleť. 


Naše firma pro vás pěstuje odrůdy jen bílé, odolné vůči dřevnatění.


Až budete při příštím nákupu míjet oddělení zeleniny, určitě na tohoto silného bojovníka za naše zdraví nezapomeňte.

Obaly


volně

přepravky 20 kg, 25 ks

Recepty

Vepřové na kedlubnách

Jídlo i pro zapřísáhlé odpůrce kedluben, které nejsou téměř cítit.


Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky jako na guláš.


Na dno hrnce dáme sádlo nebo olej a cibuli uděláme dosklovata. Přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Poté podlijeme vodou, přidáme masox a vaříme, až je maso téměř hotové. Potom přidáme předem oloupané a asi na 0,5 cm silné plátky nakrájené kedlubny. Je dobré mít stejně velké plátky, aby některé nebyly rozvařené a některé ještě tvrdé. 


Přidáme dostatek pepře, utřený česnek, a pokud je třeba i sůl. Vše vaříme asi 15 - 25 minut podle velikosti kedluben, až jsou měkké. Podle potřeby dochutíme a zahustíme tmavou jíškou.


Vepřové na kedlubnách podáváme s vařeným bramborem. Pokud jídlo vaříme dětem, nedáme tolik pepře.


Ingredience:

cibule 1 ks, kedlubna 3 ks, voda na podlití, mletý černý pepř, sůl, hovězí bujón 1 kostka, vepřové maso 500 g, česnek 2 stroužky, podle potřeby: tmavá jíška, olej

Dušené plněné kedlubny

Zajímavý recept na plněné kedlubny sekaným masem.


Postup přípravy receptu:


Kedlubny oloupeme, umyjeme a mírně je vydlabeme. 


Mleté maso smícháme s vejcem, kořením, solí a s drobně posekanými vnitřky z kedluben, petrželkou, koprem, pažitkou a nakonec přidáme oloupaná nakrájená rajčata. 


Hmotou naplníme vnitřky kedluben. Na pekáčku rozpustíme tuk, poskládáme plněné kedlubny, přelijeme vývarem a pod pokličkou dusíme asi 35 minut. Měkké plněné kedlubny vyjmeme a uložíme do tepla. Omáčku zahustíme moukou, ochutíme pepřem, Vegetou a přelijeme jí kedlubny. 


Dušené plněné kedlubny podáváme s vařeným bramborem.


Ingredience:

vejce 1 ks, mleté maso 300 g, mladá kedlubna 10 ks, máslo 40 g, rajče 2 ks, vývar 1/2 l, mouka 1 lžíce, petrželka, podle chuti: sůl, pažitka, vegeta, mletý černý pepř, kopr

Nadívané kedlubny

Jedno z netradičních, maličko pracnějších, ale dobrých jídel.


Postup přípravy receptu:


Kedlubny očistíme, oloupeme a omyjeme. Z vrchu seřízneme tak, aby vznikla poklička, a vnitřek opatrně ostrým nožíkem vydlabeme. Poté je vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou a vaříme asi čtvrt hodiny. 


Mezitím namočíme rohlík do studené vody, vydlabané vnitřky kedluben posekáme najemno, rajčata rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na kostičky. Pažitku propláchneme, okapeme a nasekáme najemno. 


Do misky dáme maso, přidáme vymačkaný rohlík, vejce, sůl, pepř, pažitku a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme posekané vnitřky kedluben, rajčata a vzniklou směsí naplníme kedlubny. 


Do vymaštěného pekáčku naskládáme naplněné kedlubny, mezi ně rozložíme vršky kedluben, podlijeme vývarem a dáme péci do předehřáté trouby na 200°C přibližně na 40 minut. Během pečení přeléváme výpekem. 


Hotové kedlubny přiklopíme pokličkami a podáváme nejlépe s bramborem.


Ingredience:

rohlík (starší) 1/2 ks, rajčata 200 g, mletý pepř kedlubna 4 ks, mleté maso 250 g, vejce 1 ks, pažitka 1 svazek, zeleninový vývar 4 dl, sůl

Webové stránky byly realizovány za přispění Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV).
Nastavení cookies
Created by Endevel